12 december 2022: Lezing J.W. Lagerweij "De bloeiende Andes-trail"

Tijdens mijn presentatie neem ik u mee op de fiets voor een tocht van 11.000 kilometer over hoge passen in het Andesgebergte. Over de pampa’s, de eindeloze vlakten van Patagonië, het leefgebied van gaucho's, de Argentijnse equivalent van de cowboy. We starten op de evenaar in Ecuador, enkele kilometers ten noorden van de hoofdstad Quito. In etappes van zo’n gemiddeld 100 kilometer per dag fietsen we eerst twee weken door Ecuador in zuidelijke richting. In de maanden daarna fietsen we via Peru, Bolivia, Argentinië en Chili naar het diepste zuiden van ZuidAmerika. Ushuaia in Vuurland. We rijden door afgelegen gebieden, steden en dorpjes waar de gemiddelde toerist niet komt. We ontmoeten er talloze kleurrijke mensen. De kinderen roepen “gringo” als ze je voorbij zien komen In Bolivia fietsen we voortdurend op een hoogte boven de 3.300 meter. Ronduit surrealistisch is hier Salar de Uyuni, de met 10.582 km² op één na grootste zoutvlakte ter wereld. Het fietsen van 100 kilometer op deze ondergrond van zout, zonder weg en met slechts hier en daar vage sporen, is een surrealistische ervaring. Ook bezoeken we de beroemde ruïnes van Machu Picchu en het Titicacameer meer in Peru. In Patagonië bezoeken we de beroemde nationale parken Perito Moreno in Argentinië en Torres del Paine in Chili. Met haar steile granietpieken, gletsjers, meren en weiden vol guanaco's – wilde lama's - is dit een van de meest spectaculaire nationale parken van het land. Tijdens deze lange tocht zijn de wegen vaak omzoomd met bloeiende brem, gunnera’s, lupines, hagen van fuchsia’s, mijloenen slaapmutsjes, alstroemeria’s, rozen, amaryllissen en prachtige bloeiende cactussen. Soms zijn de bomen overladen met bloeiende bromelia’s of staan ze weelderig in bloei.

Adres: Regenboogzaal, Broederweg 32, Kampen
Voor leden van Groei & Bloei is de toegang gratis; niet-leden betalen € 5,--