Kampen

Oudewijvenzomer

In bijna elke herfst  (van eind september tot half november) zijn wel perioden met mooi helder weer. De temperatuur kan dan nog flink oplopen.

In vroeger tijden viel het de mensen al op dat die nazomerperioden optraden. Omdat het verschijnsel in veel landen optrad kregen die perioden ook verschillende namen. In Nederland wordt zo’n nazomerperiode oudewijvenzomer genoemd. Dat klinkt niet zo netjes, maar is het eigenlijk wel. Een oud wijf was vroeger gewoon een oude vrouw. Denk maar aan “Altweibersommer” in Duitsland.

Maar waarom genoemd naar een oude vrouw? In de herfst volgt na een mooie dag vaak een nacht waarin zich mist vormt. De andere dag zie je dan overal spinnenwebben met druppeltjes. Dat deed mensen denken aan oude breiende vrouwen. ( nog veel vroeger aan spinnende lotsgodinnen)

De oudewijvenzomer kun je verdelen in vier mooi weer perioden. De warmte rond 29 september wordt Sint-Michielszomer genoemd. Warmte in begin oktober “kranenzomer”’ ( kraanvogels trekken dan vanuit Scandinavië over Nederland naar het zuiden) Warm weer rond 11 oktober Sint-Gummaruszomer en heel laat nazomerweer rond 11 november Sint-Maartenszomer.

Ook in Noord-Amerika heb je dit verschijnsel. Daar wordt het "Indian Summer” genoemd. Bekend zijn de prachtige herfstkleuren in de bossen daar. Schitterend rood, geel en oranje.

 

 

Er is een logische verklaring voor dit bijna jaarlijks terugkerend fenomeen.
In de herfst wordt het temperatuurverschil tussen de noordpool en de tropen een stuk groter.
Op de oceaan ontstaan dan diepe depressies. Boven Midden-Europa komt meestal juist een hogedrukgebied te liggen. Tussen die systemen waait een zuidenwind die warme lucht uit de Middellandse Zee aanvoert. Oude tropische cyclonen versterken dat nog eens. Dat kan in een herfst een aantal keren gebeuren. Tot ver in oktober kan de temperatuur zomerse waarden bereiken. In november lukt dat niet meer, maar zeer zachte dagen komen dan nog wel voor.