Kampen

Middelbare bewolking

Deze bewolking bevindt zich op een hoogte tussen de 2 en 7 kilometer.  Er zijn twee geslachten: Altocumulus en Altostratus.

Altocumulus

Wanneer je altocumuluswolken ziet, dan is er een grote kans dat er een front aan komt. In ieder geval is de lucht op hoogte behoorlijk onstabiel. Meestal volgt er neerslag.
De wolken bestaan uit (onderkoelde) waterdruppeltjes.
Ze  ontstaan als op uitgebreide schaal vochtige lucht wordt opgetild. Ze zien eruit als schollen of banden. Omdat de wind op hoogte uit verschillende richtingen kan komen, worden de wolken soms uit elkaar gescheurd. Je krijgt dan golfpatronen.

Enkele soorten altocumulus

Altocumulus castellanus
Deze wolken hebben torentjes of kantelen. Vaak volgt er onweer.

Altocumulus floccus
Deze wolken bevinden zich op vrij grote hoogte. Soms zie je valstrepen. Dat is sneeuw, maar die bereikt de grond bijna nooit.

Altocumulus lenticularis
In Nederland erg zeldzaam. Je hebt er bergruggen voor nodig. Als stabiele lucht over een bergrug stroomt kun je aan de lijzijde deze wolken krijgen.  
 

Altostratus

Ook altostratus ontstaat door optilling van vochtige lucht.  Het geeft een loodgrijze lucht. De wolkenlaag is meestal niet erg dik en neerslag valt er meestal niet uit. Maar ze zijn wel de voorbode van regenachtig weer. Meestal nadert er een warmtefront.
De wolken bestaan uit waterdruppeltjes, maar als de wolk koud genoeg is ontstaan er ook ijskristallen in de wolk. Als er geen nieuwe vochtige lucht wordt aangevoerd is binnen de kortste keren de wolk verijst en sneeuwt ze uit. De sneeuw bereikt de bodem meestal niet en na een tijdje is de wolkenlaag verdwenen. Wordt er wel nieuwe vochtige lucht aangevoerd dan verandert de altostratuswolk in een echte regenwolk.

Altostratus heeft geen aparte soorten. In de kolom hiernaast ziet u vier dezelfde variĆ«teiten van Altocumulus en van Altostratus.