Kampen

LAGE WOLKEN

 

De lage wolkengeslachten bevinden zich tussen de 0 en 2 km. Het zijn er 3: Cumulus, Stratocumulus en Stratus.

CUMULUS

Cumuluswolken komen erg veel voor. Wie kent ze niet. Je kunt er allerlei vormen in zien: een beer; een boot, een landkaart enz. Hoe ontstaan ze? Vaak begint de dag helder. Geen wolkje aan de lucht. Maar de lucht is onstabiel en als de zon de aarde verwarmt, stijgen warme thermiekbellen omhoog. ( ze ontstaan ook al koude lucht over warm water stroomt) Ze stijgen maar door totdat ze het condensatieniveau bereiken. Er ontstaat een wolk. Die heeft een vlakke onderkant, maar naar boven toe is hij bloemkoolachtig.

Op de foto's hierboven ziet u twee keer Cumulus humulis. Door de zon beschenen zijn ze helderwit, maar bij avond krijgen ze een geel tot rode kleur. 

Als de wolken niet kunnen doorgroeien omdat ze op een stabiele laag botsen, dan spreiden ze zich uit. De hele lucht kan dan bedekt worden. De cumulus is dan overgegaan in een ander geslacht: de Stratocumulus.

STRATOCUMULUS

Stratocumulus ziet er vaak wat saai uit.  Cumuluswolken vindt vrijwel iedereen mooi, maar zodra ze uitgespreid zijn niet meer. Op de eerste foto zien we Stratocumulus stratiformis. Het is rustig weer. Er gebeurt niet veel. Toch kan Stratocumulus als het licht er goed opvalt toch fraai uitzien. Op de tweede foto hierboven zien we Stratocumulus castellanus. Dat ziet er wel mooi uit. De varieteit Stratocumulus radiatus is ook wel mooi om te zien. Ze vormen hele wolkenstraten.

STRATUS

Stratus is het laagste wolkengeslacht wat we kennen. In Nederland komt Stratus alleen voor wanneer de basis van de wolken 300 meter of minder is. De basis kan zich zelfs op de grond bevinden. Wanneer het zicht dan minder dan 1000 meter in horizontale richting is, dan spreken we van mist. Meestal bestaat de stratus uit waterdruppeltjes, maar in zeldzame gevallen ook uit ijskristalletjes. Er kan wat motregen of motsneeuw uit vallen. Vooral bij een industriegebied of boven een stad kan er wel een paar mm neerslag zijn. 
Hoe kan stratus ontstaan? Na een koude nacht kan er mist zijn gevormd. Als die optrekt gaat die over in stratus. Die kan door de zon vaak oplossen. In de herfst en winter lukt dat vaak moeilijk. 
Een tweede manier van ontstaan is als een vochtige laag door de wind wordt gemengd. Je krijgt een soort turbulentie en stratus wordt gevormd.
De derde manier is wanneer vallende neerslag verdampt en door een koude luchtlaag valt.

Vaak drijven er uitgestrekte stratusvelden over de Noordzee naar ons land. Vaak is dat zo als er een hogedrukgebied boven Engeland ligt. Daar is het dan prachtig weer, maar door al het vocht van de Noordzee ontstaan de saaie stratusvelden die naar ons land drijven. Ik vind dat zo ongeveer het saaiste weer wat er bestaat. 

Het geslacht Stratus bestaat uit twee soorten.. Op de eerste foto hierboven ziet u Stratus nebulosus. Het vliegtuig vliegt door de lage stratus heen. Gelukkig is er goede apparatuur aan boord! 
Op de tweede foto ziet u Stratus fractus. Dit ziet er wat vrolijker uit. Ook de zon is regelmatig te zien.

In het volgende artikel komen de echte neerslagwolken aan de beurt: de Cumulonimbus en de Nimbostratus.