Kampen

AALBESSEN ( RIBES RUBRUM)

Aalbessen ( Ribes Rubrum) horen bij het kleinfruit. Ze zijn erg makkelijk te kweken en dat in allerlei vormen.

1. De struikvorm. De struik kan het beste bestaan uit zo’n 8 gesteltakken ( Je hebt dan de korte stam en vandaaruit die 8 vertakkingen als een open kroon) Omdat de struiken bloeien op het oude hout moet je wel voorzichtig zijn met snoeien. De struik moet niet te groot worden, dus in de winter kun je het beste hoofdverlengingen met de helft terugsnoeien.  En zijtakjes tot zo’n 2,5 cm. In de zomer moeten alle ongewenste zijtakken gesnoeid worden tot op 10 cm om licht tot de bessen toe te laten. Probeer de struik mooi open te krijgen. Niet snoeien kan natuurlijk ook. Dan krijg je een grote struik waar nog genoeg van af te halen is.

2. Andere vormen. Je kunt de bessenstruik ook recht omhoog laten groeien. Dat heet een snoer.  Je moet dan steeds in de winter de ene gesteltak een stukje terugsnoeien. Het ene jaar boven een linker knop en het jaar daarop boven een rechter knop. Zo kronkelt de stam zich zo recht mogelijk omhoog. Zijtakken worden in juli teruggesnoeid tot 10 cm. En in de winter dan tot 2,5 cm. Dat worden de sporen waaraan de bessen groeien.
Je kunt ook een stam recht omhoog laten groeien en dan om en om een lange scheut naar links en naar rechts laten groeien bijvoorbeeld tegen een muur of schutting. Dan krijg je een palmet.
Ook een waaiervorm is mogelijk. Eigenlijk kun je een aalbessenstruik zo laten groeien als je maar wilt, als je er maar voor zorgt dat er mooie spoortjes ontstaan waaraan de vruchten kunnen groeien.

Aalbessen beginnen te bloeien in april. Omdat de planten éénhuizig zijn bestuiven ze zichzelf. Ze houden van zanderige grond maar doen het op kleigrond ook prima. Er zijn vroege en late rassen, dus je kunt erg lang vruchten hebben. En dan heb je ook nog rode, roze en witte aalbessen. Ik vind ze allemaal lekker. Voor wie van zoet houdt: de roze en witte bessen zijn heerlijk zoet.
Ik heb er verscheidene in de tuin die nu in bloei staan. Alleen struikvorm. Ik zal die rassen hieronder bespreken. Wanneer de bessen rijp zijn vul ik dit artikel aan.

1. Ribes Rubrum “Red Poll”

Een geweldig rijkdragend ras met zeer lange trossen dieprode bessen. Ze hebben een heerlijke smaak.Pluktijd in augustus.  Heeft niet veel last van ziekten. Er rust patent op de struik, dus je mag hem niet vermeerderen. ( klik op de foto voor een groter beeld)

2. Ribes Rubrum “Rovada”

Dit ras heeft sappige rode bessen die wel behoorlijk zuur zijn. Heeft veel zon nodig. De bessen zijn in juli/augustus rijp.

3. Ribes Rubrum “Pink Champagne”

Deze aalbes is helder lichtroze en is behoorlijk zoet. Heel erg smakelijk. De struik is ook erg gezond. De bessen zijn in juli te plukken.

4. Ribes Rubrum “Albatros”
Dit ras heeft heldergele tot witte bessen die in grote trossen groeien. Ze hebben een heerlijke zoete smaak. Rond half juli zijn de bessen rijp.

5. Ribes Rubrum "Jonkheer van Tets"
Dit is een wat ouder ras, maar wel erg lekker. De trossen zijn lang met vrij grote rode bessen. Jonkheer van Tets houdt niet van regen. Ik heb de struik onder bomen gezet en laat hem vrij uitgroeien. In juni/juli zijn de bessen klaar voor de pluk. De besjes zijn nu al goed zichtbaar.