Kampen

ACONITUM ( MONNIKSKAP)

Naast de vroegbloeiende monnikskappen zijn er ook prachtige laatbloeiende soorten. Deze aconitum carmichaelii bloeit nu volop in de tuin.
Bijna allemaal worden ze behoorlijk hoog , zo tussen de 1 en 2 meter. Maar ze staan wel erg stevig. 

Monnikskappen zijn goede, sterke schaduwplanten voor humeuze, niet te droge grond. Ook in de volle zon doen ze het wel, maar de grond moet dan wel goed vochtig zijn. Bij mij staan ze in de half-schaduw.  Alle delen van de plant zijn erg giftig. Ze hebben schitterende bloemen. Dat de plant monnikskap heet is wel duidelijk als je naar de bloemen kijkt. De bloemen zijn erg geliefd bij hommels. De bladeren zijn diep ingesneden. 
Het is goed om de planten( knollen) na een paar jaar uit te graven en dan wat ruimer weer uit te planten. Ik doe dat in het vroege voorjaar. Dit bevordert de bloei. Als de grond in de winter te nat blijft kunnen de knollen wegrotten. 

De monnikskap die bij mij in de tuin staat is een Aconitum carmichaelii. De variëteit weet ik niet helemaal zeker. Waarschijnlijk is het Aconitum carmichaelii "Arendsii". 
Die bloeit met grote paarsblauwe bloemen met vrij korte aren. Bij mij ongeveer 170 cm hoog. 
Tot de arendsii groep behoort ook de "Cloudy". Dat is een tweekleurige variëteit. Deze bloeit blauw-wit in korte aren. De bloemen smetten helaas bij slecht weer. De hoogte is ongeveer 130 cm.

Ook laatbloeiend zijn de monnikskappen die behoren tot de "Wilsonii" groep.
Als eerste de Aconitum carmichaelii wilsonii 'Spätlese'. Dit is een erg populaire variëteit, omdat de bloemaren lang zijn en de bloemaren prachtig blauw  zijn. De hoogte is ongeveer 160 cm. 
Op de foto ernaast de Aconitum carmichaelii wilsonii "Kelmscott". Deze plant heeft dikke stelen en lavendelblauwe bloemen. Het is al een oude variëteit, die gewonnen is door de heer Barker. Die heeft er ook één ontwikkeld die zijn eigen naam heeft gekregen. Die is te zien op de laatste foto. Het is de Aconitum Carmichaelii wilsonii "Barker's Variety". Deze prachtige donkerblauwe monnikskap wordt ongeveer 130 cm hoog.

Monnikskappen zijn een aanrader voor de tuin. De vroegbloeiende soorten zijn ook mooi. Die komen volgend jaar aan de beurt.