Kampen

CHOISYA TERNATA

De Nederlandse naam van Choisya Ternata is de Mexicaanse oranjebloesem. Het is een prachtige  groenblijvende heester, die niet helemaal winterhard is, maar het zeker op een beschutte plek erg goed doet. Choisya heeft het liefst lichtzure,  goed vocht doorlatende grond. De bladeren zijn glimmend groen. Vanaf april/mei verschijnen de witte sterbloemen. Vaak volgt er in de loop van de zomer een tweede bloei. De Choisya kan ook goed in een kuip gehouden worden. Dan kan hij bij felle kou in veiligheid gebracht worden. Worden er door vorst takken aangetast, dan kunnen die tot aan de grond weggehaald worden. Snoei is verder niet nodig, maar na de bloei kan er eventueel licht teruggesnoeid worden. Wordt de struik te groot ( De Choisya Ternata kan wel 3 meter hoog worden) dan kun je de heester tot de grond terugsnoeien. Dat kan in één keer, maar ook verspreid over drie jaren. 
De Choisya combineert erg mooi met Ceanothus, Hibiscus, Brunnera, Vinca, Salvia Nemerosa, Hosta, Euphorbia en Ilex Crenata. Ook als heg is de Choisya te gebruiken. In Engeland gebeurt dat regelmatig, maar in Nederland komt het niet zo vaak voor. Ik  weet er één te staan die het al verscheiden jaren volhoudt.  

Ook van de Choisya Ternata zijn verschillende variëteiten. Omdat ze vaak wat kleiner blijven zijn ze heel goed toepasbaar in elke tuin.
Allereerst de Choisya Ternata "Sundance". Nieuwe bladeren zijn geel en verkleuren bij het ouder worden meer naar groen. De heester wordt niet zo groot: ongeveer een meter. Daarnaast zien we de Choisya Ternata "White Dazzler" in een pot staat afgebeeld. In de volle grond wordt hij ongever 125 cm hoog. De bladeren zijn diep ingesneden. 

De Choisya Ternata "Aztec Pearl" is ook bijzonder fraai. Net als de "White Dazzler" heeft deze variëteit diep ingesneden blad. De bloemen zijn vrij groot. De hoogte is ongeveer 2 meter. En dan tenslotte de Choisya Ternata "Apple Blossom". Prachtige roze/witte bloemen sieren deze heester. En met een hoogte van 120 cm is deze plant zeker niet te groot.