Kampen

CHRYSANTHEMUM ( chrysant)

Tegenwoordig heb je erg veel soorten chrysanten in allerlei soorten en maten.
Maar oorspronkelijk was de chrysant goudgeel. Daarom is de officiele naam van de plant  dan ook chrysanthemum. Dat betekent gouden bloem.  De chrysant stamt uit Azie, waar hij vooral in China en Japan zeer geliefd was en is. Al in 500 voor Christus werd de chrysant door Confucius beschreven. En de keizer van Japan heeft nog steeds de chrysant in zijn embleem.

Rond het jaar 1700 kwam de goudgele  chrysant naar Europa. En toen ook hier de plant geliefd werd, werden er al snel heel veel variĆ«teiten ontwikkeld.

Deze keer gaan we het hebben over de grootbloemige, de kleinbloemige en de bolchrysant.

Grootbloemige chrysant

In mei, na de nachtvorsten, kunnen de stekjes geplant worden. IIk koop meestal nieuwe stekjes. Op ruime afstand van elkaar gaan ze de goed vruchtbare grond in. Voor de langste dag worden de planten getopt en daarna zorg ik dat er aan iedere plant drie tot vier stelen ontstaan. 
Als de planten flink gegroeid zijn begint het dieven. In de bladoksels komen nieuwe stelen en dat moet voorkomen worden. Die nijp je dus weg. Omdat je soorten hebt die al in augustus bloeien en soorten die pas eind oktober bloeien, ben je dus wel even bezig. Dit jaar was heel apart. Ook de vroegbloeiende soorten begonnen pas in oktober te bloeien. De bloei komt op gang als de dagen gaan korten. Minder licht zet de plant aan tot knopvorming. 
Veel mensen doen zakjes om de knoppen, maar de laatste jaren doe ik dat niet meer. De bloemen zijn erg sterk en verregenen niet gauw. Ik vind de kleuren ook mooier als ze in weer en wind hebben gestaan. Een beetje vorst kunnen ze ook wel verdragen. De vorst van 31 oktober hebben ze op de paarse na, goed doorstaan.
En dan is het zover. De eerste chrysanten kunnen geplukt worden en op de vaas gezet. Ze staan makkelijk een paar weken op de vaas. 

Soorten grootbloemige chrysanten

Er zijn erg veel soorten grootbloemige chrysanten. Hieronder enkele die in mijn tuin staan.

Kleinbloemige chrysanten

De kleinbloemige chrysanten zijn ook erg mooi. Ook hier heb je een bijna oneindig aantal mogelijkheden. Er zijn bloemen met sprieten, dahliavormig, pomponvormig enzovoort. Ik vind zelf de soort "Beppie" erg mooi. Dat worden stevige planten met mooigevormde bloemen in 6 verschillende kleuren( rose purper, wit, geel, rood en brons), die ook  erg fraai beginnen te bloeien. Kleinbloemige chrysanten zijn ook lang zo bewerkelijk niet als de grootbloemige. Je hoeft ze maar 1 keer te toppen voor de langste dag en de rest gaat vanzelf. Ook deze planten begonnen dit jaar erg laat te bloeien. 
Hieronder een paar foto's van de verschillende "Beppies". 

Bolchrysanten

Bolchrysanten groeien heel gedrongen. Ze vertakken zich constant. Ook deze planten kun je als stek kopen. Enkele keren toppen is wel nodig  om de mooie bolvorm te krijgen. Ik zet ze in een pot die ik ingraaf in de tuin. Ik wil ze liever niet al te groot hebben en in een pot blijven ze een stuk kleiner. Wil je hele grote bollen krijgen, dan de stekken meteen in de vollegrond planten. Ook van bolchrysanten zijn weer heel veel soorten te krijgen in allerlei kleuren. Hieronder weer een paar foto's. De laatste twee foto's zijn gemaakt na de vorst.

Samenvattend kunnen we zeggen dat chrysanten schitterende herfstbloemen zijn, die het snijbloemenplukseizoen een stuk kunnen verlengen.