Kampen

DE HAMAMELIS ( toverhazelaar)

De toverhazelaar is een schitterende heester die middenin de winter (januari/februari) bloeit met talrijke gele, rode, roodbruine of oranje bloemen. Minstens een maand!
De bloemen zitten dicht bij de takken, maar omdat de heester in de winter geen bladeren heeft is dat niet erg. Na de bloei verschijnen de groene bladeren die in de herfst prachtig verkleuren:  rood/geel/oranje/purper.
Op een goede standplaats kan de heester wel 50 jaar oud worden. De toverhazelaar is een langzame groeier met breed uitstaande takken.

Van de toverhazelaar zijn er  minstens 5 soorten. Drie  daarvan komen uit Noord-Amerika : H. ovalis; H. Virginiana  (herfstbloeiend) en H. Vernalis en 2 uit Azië : H. Mollis ( uit China) en H. Japonica ( uit Japan).Er is ook een kruising tussen Hamamelis Mollis en Hamamelis Japonica. Die heet Hamamelis x Intermedia. De hybriden die hier uit voortkwamen zijn het meest geschikt voor onze tuin.( opmerking: De Hamamelis behoort zelf tot de familie van de Hamamelidaceae. Die bestaat uit ongeveer 100 soorten en 23 geslachten )
De soorten uit Azië komen later uitgebreid aan bod, omdat die het meest in de tuin worden toegepast. Maar eerst een paar foto's van de Amerikaanse soorten.

 Standplaats

De toverhazelaar staat graag op  een beschutte ( geen noordenwind) plek in de zon of halfschaduw ( niet teveel schaduw anders krijg je minder bloemen) en middelzware, liefst wat lemige grond. Maar hij doet het ook goed op zure zandgrond. Geef in ieder geval niet een te kalkrijke standplaats.  Geef de heester veel ruimte. Bijvoorbeeld op een grasveld. Ook een combinatie met groenblijvende heesters of een roodbladige hazelaar is erg mooi. Niet verplanten!

Verzorging

De toverhazelaar heeft graag in maart (dus na de bloei) en in juni organische mest , het liefst als het regent zodat de voedingstoffen goed via de natte grond de wortels bereiken.
Snoeien is nauwelijks nodig. Soorten met grote bloemen zijn vaak op een onderstam van Hamamelis Virginiana geënt. De wilde opslag vanuit de wortel kunt u het beste regelmatig wegsnoeien omdat Virginiana anders de overhand krijgt.  De Hamamelis Virginiana zelf is een herfstbloeiende soort, die bloeit met kleine bloemetjes, die tegelijk met de herfstbladeren aan de takken zitten. Snoeien kunt u ook wanneer de toverhazelaar te groot geworden is. Snoei in de winter na de bloei  (in ieder geval voor het blad aan de heester komt) de takken van de voorbije zomer terug tot twee of drie knoppen. Op die manier krijg je dicht vertakte en rijkbloeiende struiken. Ook kun je takken die elkaar kruisen, terugsnoeien tot op een gezonde, jonge scheut. Het beste is om de struik helemaal niet te snoeien.

Vermeerderen

Vermeerderen kun je hem het beste door afleggen.Je buigt een sterke, liefst jonge tak naar beneden en zet die met een stevige draadbeugel tegen de grond vast. De tak zal gaan wortelen, en kan dan van de moederboom afgeknipt worden.

Zoals al eerder is aangegeven worden de Aziatische soorten en vooral hybriden van  hun kruisingen het meest in onze tuinen toegepast. We gaan er hiervan  eens een aantal bekijken en dat doen we op kleur.

Geelbloeiende soorten

 

Hamamelis japonica ( Japanse toverhazelaar)
Deze heeft klein blad en de bloemen zijn licht geurig. De bloemen hebben een bruinrode voet. Kan 5 meter hoog worden en lijkt dan wel een boom.  

 

 

Hamamelis Mollis ( Chinese toverhazelaar)
Deze bloeit met grote, gele, geurende bloemen. Wordt 3 meter hoog.

 

Hamamelis x  Intermedia “Pallida”
Heeft zachtgele bloemen en mooie  herfstbladeren

 

 


Hamamelis x  Intermedia “Arnold Promise ”
Een van de laatstbloeiende toverhazelaars.  Herfstkleur rood/geel.

rood/bronsrood bloeiende soorten ( mooi met winterzon)


Hamamelis x intermedia “Diane”
Een erg mooie cultivar. Heeft tot 4 cm grote bloemen. Het iets glanzende blad kleurt in de herfst via geeloranje naar donker purperrood. Bloemen hebben niet ieder jaar dezelfde rode kleur.

 


Hamamelis x intermedia  “Feuerzaber”
Een oude cultivar. Heeft wel elk jaar dezelfde rode bloemen. Bloeit slecht als jonge struik.
Fraaie herfstkleur.

 

 

Hamamelis x intermedia “Ruby Glow”
Heeft bruinrode bloemen en een schitterende oranjerode herfstkleur.

Oranjebloeiende soorten ( ook mooi met winterzon)


Hamamelis x Intermedia “Jelena”
Bloeit koperkleurig oranje en dat al overvloedig op jonge leeftijd.
Prachtige herfstkleur.
 

 

 

Hamamelis x Intermedia “Orange Beauty”
Bloeit geel met oranje vegen. Heeft net als bijna alle toverhazelaars een schitterende herfstkleur.

 


Een uitgebreide cultivarlijst (uit 2014) vindt u op de website van Arboretum Kalmthout. ( als u op de naam klikt gaat u naar de website)