Kampen

DE HAZELAAR ( corylus avellana)

Het lijkt al wel lente. Veel eenjarigen blijven tot nu toe gewoon in leven. Ik heb zelfs leeuwenbekken die nu al de tweede winter doormaken en nog helemaal groen zijn.
Bollen komen her en der boven de grond en de katjes van de hazelaar zijn ook al weer overal te zien. Over de inheemse hazelaar (corylus avellana) gaat dit artikel.

Na de laatste ijstijd (10.000 jaar geleden) was de hazelaar al aanwezig in de eerste bossen die toen ontstonden. Het was een geliefde boom voor de prehistorische mens, want de noten van de hazelaar zitten vol plantenvetten en vitaminen. (maar dat wisten ze toen nog niet; ze waren gewoon lekker)  De hazelaar houdt van licht, maar verdraagt schaduw ook wel redelijk. Er is een voorkeur voor rijkere, vochtige bodems. De hoogte bedraagt zo’n 6 meter. Vaak zijn ze meerstammig.
De hazelaar hoort bij de hazelaarfamilie, waar ook de haagbeuk bij hoort. Van september tot november kunnen de noten geoogst worden.  Wel duurt het ongeveer tien jaar voordat de eerste oogst plaatsvindt. Geënte bomen dragen al na 3 jaar vrucht.

De hazelaar is een naaktbloeier, die afhankelijk is van de wind voor de bestuiving. De mannelijke katjes hangern sierlijk aan de boom. De vrouwelijke bloeiwijze is niet opvallend, maar dat zijn de vruchten wel! Het blad is mooi van vorm. 

En zoals bij de meeste bomen en planten zijn er ook van de hazelaar cultivars ontwikkeld. We zullen de bekendste in het kort bespreken.

Gunslebert

Dit is één van de beste cultivars.  Deze zelfbestuiver produceert grote, smakelijke noten. De productie ligt hoger met een kruisbestuiver in de buurt. Bloeit in januari-maart met geelgroene katjes.  

Webb’s Prize Cob
Dit is een zeer goed en vrij vroeg ras. Ook van deze cultivar kun je in september oogsten. .Dit ras groeit alleen niet zo snel, wat hem daarom juist heel geschikt maakt voor kleinere tuinen. Dit ras is niet zelfbestuivend en heeft dus  een bestuiver nodig. De noten zijn groot en langwerpig en smaken zoet

Rode Zellernoot
Deze hazelnoot heeft kleine noten, maar daar tegenover staat dat het een heel decoratieve boom is. Prachtig roodbruin blad. En ook de noten zijn bijzonder fraai met een donkere kleur. En lekker zijn ze ook!

Goede bestuivers

Goede bestuivers voor de hazelaar zijn onder meer Halle’sche Riesen en Cosford. Die produceren ook grote noten, maar ze groeien beide ook vrij breed uit.

En dan heb je nog de kronkelhazelaar. ( Corylus avellana “Contorta”). Die is in de winter wel mooi, maar zodra het blad eraan zit vind ik die foeilelijk. Hetzelfde geldt voor de treurvorm Corylus avellana “pendula”