Kampen

De Helleborus

Helleborussen - ook Kerstrozen genoemd - zijn prachtige planten. Ze bloeien in de wintermaanden en dat is een groot voordeel, want veel bloeiende planten heb je dan niet.
Een nadeel van de Helleborus was de gevoeligheid voor valse meeldauw, vooral op te vochtige plekken. Biologisch geteelde planten hebben daar veel minder last van. Resistente rassen zijn gekruist met botanische soorten en dat leverde sterke planten op. De planten worden steeds handmatig bestoven en dat levert unieke, weerbare planten op. Gekloonde planten die massaal worden aangeboden zijn vaak veel minder weerbaar. 
De Helleborus houdt van kalkrijke grond met veel humus. Ze staat graag in de halfschaduw. Kan in de zomer goed tegen droogte.

De Helleborus behoort tot de familie van de Ranunculaceae.
De hieronder genoemde soorten worden op biologische kwekerijen met de hand bestoven.

We gaan er nu een aantal bekijken.
Als eerste de Helleborus Foetidus "Sopron". Deze plant blijft met 40 cm behoorlijk laag. Van teveel vocht heeft deze soort geen last. De bloemen zijn appelgroen. Erg mooi, vooral ook het blad.

De Helleborus Argutifolius heeft  geelgroene knikkende bloemen.. De hoogte bedraagt ongeveer 50 cm.
De bladeren zijn  vaak getand.

De Helleborus Orientalis is wel de bekendste soort. Ze zijn er in zoveel vormen en kleuren!  In de kleuren wit, groen, roze, paars, purper enz. enkel, gevuld, met kraag enz. 

Een bijzondere Kerstroos is de Helleborus x Sternii "Boughton Beauty. Die is geelgroen met roze. De stengels zijn donkerrood. Het blad is leerachtig, grijsgroen met een stekelige rand.