Kampen

HEDERA

De Hedera ( klimop) is een heel gemakkelijke groenblijvende klimplant die uit ongeveer 10 soorten bestaat. En van die soorten zijn er van sommige heel veel variëteiten.Er zijn zelfs variëteiten die als struik groeien. De Hedera doet het zowel in de zon als in de schaduw prima. Vorst wordt door de meeste soorten prima verdragen. Een gure oostenwind met vorst kun je beter vermijden. De plant kan dan uitdrogen. De Hedera bloeit in het najaar, met bloemen die heel veel nectar bevatten. Erg gunstig voor insecten dus! 
Verder is de Hedera erg goed te stekken. Snoeien kan bijna het hele jaar door. 
Als je een Hedera wilt kopen, dan heb je de keus uit ontzettend veel variëteiten. Er zijn er met groen, geelgroen en witgroen blad in allerlei vormen. Er zijn er met groot middelgroot en klein blad. Snelgroeiend  en langzaam groeiend. Kortom voor iedereen is er wel een geschikte Hedera te vinden. Uit de talloze variëteiten hieronder een selectie.

We beginnen met de bekendste klimop: de Hedera helix, de gewone klimop. Die is kleinbladig en klimt tot wel meer dan 10 meter hoog. De meest verkochte variëteit is de Hedera helix "Hibernica", de Ierse of Atlantische klimop. Die wordt wel 20 meter hoog en heeft iets grotere bladeren dan de gewone Hedera helix. Groeit goed in hagen en kan ook als bodembedekker gebruikt worden. Wordt veel gebruikt door hoveniers.
En wil je een struikvorm, dan kan dat ook. De Hedera helix "Arborescens" is een flinke struiklimop.
Andere mooie variëteiten Hedera helix zijn:

Een andere soort Hedera is de Hedera colchica, de Kaukasische klimop. Deze heeft groot blad. De vruchten zijn zwart. Ook deze soort heeft enkele mooie variëteiten. Met ook weer één met een struikvorm. Hieronder een selectie.

En dan nog even aandacht voor de Hedera Algeriensis, de Algerijnse klimop. Deze is matig winterhard, maar er is wel een mooie varëteit van: de Hedera Algeriensis "Gloire de Marengo" heeft groengeel blad met witte vlekken. De stengels zijn roodachtig.