Kampen

HERFSTASTERS

In de tuin bloeien nu verschillende soorten herfstasters. Drie ervan zal ik hier bespreken.

ASTER AZUREUS

De aster azureus - die afkomstig is uit Noord-Amerika -   wordt ongeveer 60-90 cm groot. Hij bloeit nmet hemelsblauwe bloemetjes. Er zijn wel meer dan 200 varianten bekend.De pant kan al vanaf juli bloeien en dat gaat dan door tot de vorst. Omdat de pant niet erg stevig staat, knip ik de plant in juni een flink stuk terug en top ik 'm later nog een keer zodat de plant veel bossiger wordt. De bloei begint dan wel een stuk later. 
Deze aster kan erg goed tegen droogte. Doet het ook goed op rotsachtige bodems.
Zaait zich behoorlijk uit, maar dat vind ik niet erg. Een teveel aan asters kan makkelijk verwijderd worden.
Last van meeldauw heb ik nog niet gehad.

Aster cordifolius "Little Carlow"

Deze ook uit Noord-Amerika afkomstige aster bloeit lila en bereikt een flinke hoogte: wel 120 - 140 cm. De bloeiperiode valt in september - oktober. De hele plant is dan bedekt met bloemen. Een schitterend gezicht.
Het is een sterke aster die wel wat steun kan gebruiken. Toppen is daarom wel aanbevolen, al groeit hij van nature al bossig. Deze aster heeft vruchtbare grond nodig en een zonnige standplaats. Hij heeft meer vocht nodig dan de Aster Azureus. Ook deze aster lokt veel bijen, vlinders en andere insecten. 
Ik heb er wel eens meeldauw in gehad, maar niet ernstig en meestal heeft hij er geen last van. 

Aster divaricatus (Sneeuwaster)

Deze zeer natuurlijk aandoende aster komt ook weer uit Noord-Amerika. Het lijkt net een struikje. Hij bloeit tussen augustus en oktober met een groot aantal witte stervormige bloemetjes. De hoogte bedraagt 60 - 70 cm. Bij mij is de bloei al vroeg begonnen en nu is de plant bijna uitgebloeid. Geen wolk van bloemen dus op de foto, maar nog een enkele verdwaalde bloem. 
Deze aster breidt zich best sterk uit door wortelstokken, maar is gemakkelijk klein te houden. Het is een echte aanrader voor een natuurlijke tuin. Trekt talloze insecten aan.
Zoals alle asters houdt de sneeuwaster van kalk.