Kampen

HERFSTKLEUREN

Bladeren van loofbomen, struiken en vaste planten zijn meestal groen. Dat komt omdat ze chlorofyl bevatten. Bladeren zijn eigenlijk een soort fabriek. De zon levert de energie en dat stelt de chlorofyl in staat om van CO2 en water zetmeel, suikers en zuurstof te maken.
Dit hele proces heet fotosynthese.
In het zonlicht zitten alle kleuren. Chlorofyl absorbeert al die kleuren  behalve groen.
In de herfst krijgt de zon steeds minder kracht. De boom maakt steeds minder chlorofyl aan en wat er nog in de bladeren zit wordt teruggetrokken in de takken. Kleuren die het blad al heeft, maar nog niet te zien waren worden nu zichtbaar. Dat zijn meestal Antocyaan( rood) xantofyl(geel) en caroteen(oranje). Per plant is de verdeling verschillend. De kleur die de bladeren uiteindelijk krijgen hangt ook van het weer en de standplaats af.

De tuin is nu helemaal in herfstsfeer. De bomenrij die uit allerlei soorten bomen bestaat begint mooi te kleuren, maar is nog niet op het hoogtepunt. De kers krijgt een mooie gele kleur. De blauwe bes wordt dieprood, wat nu nog niet het geval is. De kornoeljes verkleuren geel en oranjerood. Ook de kleine prunus krijgt mooie oranjerode bladeren. De magnolia wordt schitterend geel. De beukenhaag is aan het verkleuren, maar is ook nog niet op het mooist evenals de berk.  Ik vind dat alles best laat verkleurt dit jaar.
De gewone esdoorns verkleuren dit jaar eigenlijk niet. Normaal zijn ze prachtig geel, maar nu laten ze hun blad vallen terwijl ze nauwelijks geel zijn. Ze hadden deze zomer ook erg veel last van de droogte. 
De sfeer in de tuin verandert steeds. Is het zonnig dan licht alles op. Met wat mist krijg je een heel geheimzinnige sfeer enzovoort. Het is toch wel geweldig dat we seizoenen hebben.
( De bomen/struiken uit mijn tuin ziet u in de derde kolom.)

Er zijn nog veel meer bomen/struiken met schitterende herfstkleuren. Teveel om op te noemen. Toch maar een kleine selectie:

1. Eerst de Acer palmatum. Die staan bekend om hun prachtige herfstbladeren. Rood, geel , paars en oranje in allerlei combinaties. In Japanse tuinen zie je deze bomen/struiken heel veel.

 


2. De kastanje (castanea). Deze boom zag ik in Zwolle en met de zon erop zag die er fraai uit.

 3. De Gingko biloba. Schitterend gevormde bladeren die in de herfst heldergeel verkleuren.

 


4. De amberboom ( liquidambar styraciflua) Heeft esdoornachtige bladeren. Herfstkleur dieprood, geel en oranje.

 


5. De fluweelboom ( Rhus typhina). De fluweelboom heeft diep ingesneden bladeren die al vroeg in de herfst verkleuren en nu al afgevallen zijn.6. De kardinaalsmuts ( Euonymus alatus) Een mooie struik met heel veel sierwaarde.

 7. Azalea. Tegenwoordig heten de azalea’s ook rhododendron wat ik best wel jammer vind.