Kampen

Knolbegonia's

Net als de Salvia "Mystic Spires" van de vorige week, bloeien ook knolbegonia's bijzonder lang. In februari heb ik de knollen opgepot en onder een groeilamp geplaatst. Nadat er zich voldoende blad ontwikkeld had, gingen de planten naar de kas, waar ze een beschaduwd plekje kregen. In mei na de nachtvorsten werden ze op de plaats van bestemming gezet. Al in mei begonnen de eerste planten te bloeien en dat doen ze nu nog.

 Knolbegonia's kun je verdelen in   rechtopgroeiende en  hangende begonia's. 
De bloemen varieren van klein tot bijzonder groot. Daarbij hebben ze allerlei kleuren: wit, oranje, geel, rose en rood .
De bloemen ( en ook bladeren) kunnen  allerlei vormen hebben zoals gefranjerd en met een golvende rand. 

Enkele soorten: Begonia bertinii (hangende bloemen), Begonia crispa (enkelbloemige bloem), Begonia double (dubbel), Begonia pendula (hangend), Begonia fimbriata (verkreukte en dubbele bloemen), Begonia marmorata (dubbelbloemige bloem) en Begonia multiflora maxima (kleinbloemige bloem)

Knolbegonia's houden niet van de volle zon. Ochtend- en middagzon is prima.
In bakken en potten in de schaduw doen ze het erg goed. In hanging baskets komen de hangvormen erg goed uit. 
Ze houden van humusrijke, vochtige grond. 

Als de nachtvorsten komen, komt er uiteindelijk een einde aan de bloei. De planten kunnen dan tot op een paar cm worden teruggeknipt. Met grond en al worden ze dan uit de aarde gehaald. Als die droog is, wordt die verwijderd. De planten gaan dan op een koele plek in winterrust. Dat mag in turfmolm, maar zonder dat gaat het ook goed. 

In de kolom hiernaast ziet u nog een paar foto's.  Alle foto's zijn op 14 oktober 2019 gemaakt.