Kampen

De PENSTEMON

In het eerste nummer van Groei & Bloei van dit jaar staat een artikel over de Penstemon.
Van deze fraaie tuinplant zijn ook zaden te bestellen op groei.nl.  Het vergt behoorlijk wat tijd om Penstemons uit zaad te winnen, maar ik ga dat toch maar eens proberen. Meestal beperk ik me tot zaden van eenjarigen die makkelijk op te kweken zijn.

De Penstemon wordt ook wel schildpadbloem genoemd. In het wild komen ze voor in de VS, Canada, Mexico en Guatemala. Ze groeien vooral in droge berggebieden. Er zijn meer dan 250 soorten van.
Dat ze niet bekend staan als winterhard komt niet omdat ze niet tegen kou kunnen ( ze kunnen wel 15 graden vorst verdragen), maar vooral omdat ze niet tegen teveel vocht kunnen. Een goed vochtdoorlatende standplaats in de zon is de beste plek voor ze. Zandgrond is erg geschikt.  In een cottagetuin komen ze goed tot hun recht. Mooie combinaties zijn te maken met grassen, astilbes, nepeta, limonium en salvia’s.

Het zaad wat bij Groei & Bloei besteld kon worden was van de bovenstaande soorten. ( Penstemon digitalis "Husker Red"; Penstemon serrulatus; Penstemon parryi en Penstemon strictus)
Ik heb de zaadjes voorzichtig uitgestrooid in 4 bakjes. Die staan nu in de kamer voor een raam, waar ze geen direct zonlicht krijgen. De temperatuur schommelt daar zo tussen de 16 en 20 graden. De zaaigrond moet licht vochtig blijven voor de komende twee tot drie weken. Daarna moeten ze de koelkast in voor 4 tot 6 weken. Daarna moeten ze langzaam wennen aan hogere temperaturen en dan zouden ze onregelmatig moeten gaan ontkiemen. Ik ben benieuwd!!!

9 februari: In drie van de vier bakjes is het zaad al gaan ontkiemen!  Als eerste ontkiemden de zaadjes van Penstemon Strictus en daarna kwamen er ook veel zaailingen op van Pestemon Serrulatus. Van de Penstemon "Husker Red" zijn er tot nu toe 8 ontkiemd.  Alleen de Penstemon Parryi blijft achter en dat bakje is nu naar de koelkast verhuisd voor een koudeperiode. De anderen hebben dat dus niet nodig blijkbaar. Ik heb al een paar plantjes verspeend en die staan nu in de kas. 
23 februari: Buiten is het bar slecht weer met storm en regen, maar in de kas is het aangenaam. Er zit nog niet veel groei in de plantjes, maar dat komt vast nog wel. De Penstemon Parryi staat nog te blauwbekken in de koelkast. Van de Husker Red zijn er nu 12 ontkiemd en zijn nog niet verspeend. Er zijn er nu 27 van de Penstemon Strictus en 33 van de Penstemon Serrulatus. 

8 maart: Het weer is nog steeds niet al te best. Gelukkig is het in de koude kas zodra de zon even schijnt aangenaam warm. Helaas zijn er van de Penstemon Strictus 4 plantjes dood gegaan. Er zijn er nu nog 23 van over. De 33 plantjes van Penstemon Serrulatus en de 12 van de Husker Red leven allemaal nog. Er verschijnen nu echte blaadjes, maar het gaat nog steeds heel langzaam. 
De Penstemon Parryi zaadjes zijn bevrijd uit de koelkast en staan nu ook in de koude kas. Heel voorzichtig beginnen er een paar zaadjes te ontkiemen.

19 maart:  Geleidelijk aan beginnen de jonge plantjes te groeien. De meesten hebben nu twee echte blaadjes gekregen. De Husker Red plantjes hebben nu een eigen potje gekregen. Helaas was de dagh erna er al 1 opgegeten door een slak. Met de Penstemon Parriy gaat het erg slecht. Na uit de koeling gekomen te zijn ontkiemden er al snel een aantal zaadjes, maar binnen de kortste keren stierven ze op één na allemaal. Te nat? Ik heb ze maar opnieuw gezaaid en de overlevende in een potje gezet. Met de naderende flinke vorst op komst heb ik een kacheltje in de kas geplaatst zodat de temperatuur niet onder 0 graden kan dalen.

30 maart: Het gaat goed met de zaailingen. Ze groeien nog wel niet erg hard, maar bijna allemaal zien ze er gezond uit.  Wat opvalt is dat de zaailingen van Penstemon strictus er verschillend uitzien. De ene heeft veel ovaler blad dan de andere. De Penstemon Serrulatus zaailingen zijn juist volkomen identiek. 
De enig overgebleven Penstemon Parryi gaat het waarschijnlijk redden. De andere plantjes zijn naar de grond verbannen, maar dit dappere plantje krijgt een speciale behandeling in de verwarmde zaaibak.De nieuwe zaadjes zijn nog niet ontkiemd. 

9 april: De plantjes beginnen nu aardig te groeien. Vanaf dit moment ga ik van elke soort 1 volgen. Op de foto ziet u dat ze al behoorlijk gegroeid zijn. Nog steeds is de Penstemon Parryi de enige.  Er ontkiemt van het nieuwgezaaide nog niets. Ik heb maar weer wat zaadjes in de koelkast gelegd.

16 april: Na een periode van afharden zijn vandaag een aantal planten van Penstemon Strictus en de Penstemon Serrulatus uitgeplant in de tuin.
De Penstemon Husker Red staat nu ook buiten af te harden, maar zijn nog te klein om uit te planten. De enige Parryi staat nog binnen.