Kampen

SIERGRASSEN

Siergrassen blijven lange tijd op de achtergond, maar in de herst nemen ze de hoofdrol in de tuin over. 
Met hun wuivende bladeren en bloeipluimen zorgen ze ook in het najaar voor een prachtig slot van het tuinjaar.
Hieronder zal ik over een paar van de grassen  die bij mij in de tuin groeien wat vertellen.

Panicum virgatum "Shenandoah"

Dit gras wordt ook wel vingergras genoemd. Ik vind deze variĆ«teit erg mooi. Eigenlijk had het blad al rood moeten verkleuren, maar dat is dit jaar behoorlijk laat. De bloeiaren zijn al wel verkleurd van roze-achtig naar lichtbruin. Deze panicum is met bloemaren meer dan een meter hoog. 
De panicum zaait zich wel wat uit, maar niet hinderlijk. Een gewone panicum die ik in de tuin heb zaait zich wel hinderlijk uit.

Miscanthus sinensis "Ghana"

Dit siergras groeit in de vorm van een zuil. Na de zomer krijgt deze plant een prachtige koperrode herfstkleur. De bloempluimen zijn bruinrood en dat past heel goed bij elkaar. De hoogte is ongeveer 160 cm. 
Dit gras staat behoorlijk stevig, maar kan bij harde wind wel omwaaien.

Miscanthus sinensis "Strictus"

De Strictus is een totaal andere Miscanthus. Deze tot 180 cm hoge variƫteit heeft dwarsgestreept blad. Hij komt bij mij wel in bloei, maar pas heel laat. Eind oktober komen de bloeipluimen pas. De sierwaarde zit dan ook voornamelijk in het blad. Het geeft een vrolijk effect in de tuin.
Dit gras  zou ook de "zebrinus" kunnen zijn. Die lijkt namelijk sprekend op de "strictus".
 

Sorghastrum nutans "Indian steel"

Ook dit is een erg mooi gras. Het blad is rechtopgaand met een blauwgrijze kleur. In de herfst verkleurt het blad goudgeel. De bloemaren zijn ook prachtig en lijken wel met goud overdekt. Het geeft een mooi effect als het waait.
De hoogte is ruim een meter. Sorghastrum kan goed tegen droogte.
Ik moet het gras wel opbinden, omdat hij nogal makkelijk uit elkaar valt.

De bovenstaande grassen worden nogal hoog. Gelukkig zijn er ook vele mooie grassen die onder de 50 cm blijven. In de kolom hiernaast ziet u er een paar.