Kampen

SIERVRUCHTEN

In de winter valt er in de tuin nog genoeg te beleven. De verleden week hebben we de verschillende cornussen kunnen bewonderen die de winter een beetje kleur geven. Dit keer gaan we heesters en bomen bekijken die in de winter nog mooi gekleurde vruchten hebben. En ze zijn er voor elke tuin!

Als eerste de skimmia. Die heeft niet alleen al mooie bloemknoppen in de winter, maar ook vaak bessen. Die kunnen rood, donkerrood, , oranjerood of wit zijn. De skimmia is groenblijvend en staat graag in de halfschaduw. De grond moet vochtig, humusrijk en zuur zijn. Groeien de rododendrons goed dan doen de skimmia's het op die plek ook goed.

En dan de sneeuwbes. De Symphoricarpus. Zoals de naam al zegt heeft de sneeuwbes prachtige witte bessen. Maar er zijn ook soorten met roze bessen. De heester is erg makkelijk. Ze stelt nauwelijks eisen aan de grondsoort. Het is een bladverliezende heester. De bloemetjes zijn erg in trek bij bijen.

De hulst (ilex) is een mooie wintergroene heester, die als hij de ruimte krijgt kan uitgroeien tot een flinke  boom. Maar door te snoeien kan hij goed in de hand gehouden worden. De hulst heeft prachtige rode bessen. Er zijn er ook met gele en oranje bessen. De meeste soorten hulst hebben stekelige bladeren, maar er zijn er ook zonder. Er zijn erg veel soorten hulst. Tegenwoordig is de ilex crenata erg in trek, omdat die de buxushaag kan vervangen. 

De Callicarpa bodinieri ( schijnvrucht) is een erg leuke heester. Met zijn paarse vruchtjes is het een opvallende verschijning in de tuin. De heester is bladverliezend en houdt van vruchtbare grond, waar niet al te veel kalk in zit. 

De Gaultheria. ( bergthee) Dit is een prachtig groenblijvend heestertje.  Zure en vochtige grond wordt op prijs gesteld. Maar ze staat zeker niet graag te nat. Er zijn er met witte, roze, rode en zwarte bessen.  Te onderscheiden zijn de gaultheria procumbens; de gaultheria mucronata en de gaultheria shallon die zwarte bessen heeft. Veel soorten gaultheria zijn en blijven klein. Ook na jaren. Soms maar 10 cm hoog na 10 jaar.  Maar sommige worden ook wel een meter hoog. Dus uitkijken welke u aanschaft. 

En dan tenslotte de sierappel ((malus). Deze kleine bomen hebben een grote sierwaarde. Ze bloeien prachtig en dan krijgen ze ook nog heel veel mooigekleurde vruchten. En ze zijn ook niet moeilijk wat standplaats betreft. De appeltjes zijn er in allerlei kleuren . Geel, rood en oranje in allerlei tinten. Ze hangen soms het grootste deel van de winter aan de boom.