Kampen

VAN ZAADJE TOT BLOEM

Eind maart is het voor heel veel eenjarigen een goede tijd om in een kas te zaaien. Er zijn planten die eerder gezaaid moeten worden, omdat die een lange groeiperiode nodig hebben. Maar voor heel veel eenjarigen is dit de goede tijd. Je moet er namelijk rekening mee houden dat ze pas na de ijsheiligen de volle grond in kunnen. Te vroeg zaaien zou betekenen dat de planten uit hun krachten gaan groeien.
Dit jaar zaai ik de planten die hieronder staan. Ik gebruik oud en nieuw zaad.  Zaad wat ik verzameld heb van planten die verleden jaar bloeiden zaai ik apart en de ontwikkeling daarvan gaan we op deze pagina niet volgen.

 

30 maart: In de zaaibak ligt een verwarmingskabel. De thermostaat zet ik op 20 graden. Dat is niet voor al het zaad de optimale temperatuur, maar dat maakt niet zoveel uit. De bak vul ik met potgrond. Ze raden meestal speciale zaaigrond aan. Dat heb ik ook wel eens geprobeerd, maar gaf minder resultaten dan met potgrond. Dus doe ik het maar op deze manier. 
Zaden die groot genoeg zijn zaai ik één voor één. De kleine zaadjes zaai ik voorzichtig zo verspreid mogelijk met de hand. Kan ook met een apparaatje, maar ook al komen de zaadjes te dicht bij elkaar, ze kunnen altijd uitgedund worden. 
Na het zaaien maak ik de grond voorzichtig nat en dek de zaden met kranten af. Niet allemaal, want er zijn ook lichtkiemers bij : de leeuwenbek, de nicotiana en de rudbeckia.  De Thunbergia zaai ik direct in een pot, omdast die zich moeilijk laat verplanten. De ijsbloempjes gaan meteen in een schaal en de kalebassen komen apart in een pot. De lathyrus heb ik al in potjes voorgezaaid en die plantjes gaan eind van deze week de volle grond in. In de bak heb ik er ook weer een aantal gezaaid, die dan later geplant gaan worden.
De komende tijd hou ik u op de hoogte van de ontwikkeling. Bij elke plant zet ik regelmatig een foto zodat u de ontwikkeling van de planten kunt volgen. 
17 april: Veel van de zaailingen zijn verspeend en staan nu overdag buiten om af te harden.

De Nederlandse naam van deze plant is de leeuwenbek. Het zijn prachtige planten uit de weegbreefamilie die gebruikt kunnen worden in de border maar ook als snijbloem. Je hebt er die maar net 15cm hoog worden, maar er zijn er ook die bijna de meter halen. Oorspronkelijk komt de plant uit Zuidwest-Europa. Hoewel de plant eenjarig is, heb ik er nu al verscheidene die aan hun derde jaar bezig zijn. De winters zijn zo zacht, dat sommige planten niet afsterven en gewoon weer gaan bloeien. 
De leeuwenbek houdt van een zonnige standplaats en kalkachtige vruchtbare grond. De zaadjes zijn klein, wat het zaaien wat lastig maakt.

5 april: eerste zaadjes ontkiemd.
13 april: Een aantal plantjes zijn verspeend: zinnia; cosmea; ganzenbloem en de lamsoor.

4 april: de eerste zaadjes zijn ontkiemd

2 april: de eerste zaadjes zijn ontkiemd.

2 april: de eerste zaadjes zijn ontkiemd.

5 april: Er is 1 zaadje ontkiemd.
13 april: 11 van de 15 zaden ontkiemd.

4 april: de eerste zaadjes zijn ontkiemd.

4 april: veel zaadjes tegelijk ontkiemd.

9 april: de zaadjes ontkiemen.

7 april: de eerste zaadjes zijn ontkiemd.

2  april: de eerste zaadjes zijn ontkiemd.

4 april: de eerste zaadjes zijn ontkiemd.

2 april: de eerste zaadjes zijn ontkiemd.

2 april: de eerste zaadjes zijn ontkiemd.

7 april: De eerste zaadjes zijn ontkiemd.