Kampen

VIBURNUMS

De meeste planten zijn nu wel uitgebloeid. De eenjarigen hebben de eerste lichte vorst niet overleefd en de laatbloeiende vaste planten hebben het ook al merendeels opgegeven. Maar gelukkig zijn er planten waarvan de bloemen  nauwelijks last hebben van kou. De Viburnum familie heeft soorten die juist in de winter bloeien. En dan ook nog met prachtige bloemen die het wel maanden kunnen volhouden. Ze worden ook wel sneeuwbal genoemd.

Als eerste de Viburnum Bodnantense “Dawn”. Deze struik verliest in de winter wel zijn blad, maar de bloemen maken de struik tot een aanwinst in de tuin. Van november tot januari bloeit hij met roze bloemen die geleidelijk aan naar lichtroze verkleuren.
De variëteit “Charles Lamont” lijkt er veel op, maar begint pas in januari te bloeien. De takken groeien vrij steil omhoog en de struik kan zeker wel 2,5 meter hoog worden. Gelukkig wordt snoei goed verdragen. Dit moet wel na de bloei gebeuren.


Een wintergroen blijvende Viburnum is Viburnum Tinus.
Ook deze Viburnum wordt vrij hoog: ongeveer 2 meter.
De bloemen zijn wit en sieren de struik van november tot april.
Sommige van de variëteiten beginnen al te bloeien in september.
 

Er zijn gelukkig variëteiten  die lager en compacter blijven. Enkele van die variëteiten zijn:

1. Viburnum Tinus “Eve Price”. Deze soort heeft mooie rode knoppen. De bloemen die er uit verschijnen zijn lichtroze.

2. Viburnum Tinus “Gwenllian”. Deze heeft talloze roze knoppen waaruit witte bloemen komen. “Gwenllian”krijgt daarna ook vruchten die tot in de volgende herfst aan de struik blijven zitten.

3. Viburnum Tinus “Pink Prelude”. Ook een erg mooie plant die roze knoppen heeft; daarna wit bloeit en vervolgens verkleurt naar roze.

Bij mij in de tuin staan ook een paar van deze Viburnums. Ik weet niet zeker welke het is, maar als ik naar de bloemen kijk die uit roze knoppen komen en wit bloeien en vervolgens weer roze worden dan is het waarschijnlijk de “Pink Prelude”. De struikjes heb ik in een grote plantenbak staan zonder bodem zodat de planten diep kunnen wortelen. Ze blijven mooi klein als ze na de bloei een beetje gesnoeid worden.