Lezingen

Tijdens het winterseizoen wordt een aantal (dia)lezingen georganiseerd. Uit het hele land komen mensen op uitnodiging om over een bepaald onderwerp hun ervaringen met ons te delen. Aan de hand van veelal mooie beelden worden we zo binnengeleid in de bijzondere wereld van alles wat groeit en bloeit. Tijdens de pauze vindt altijd een verloting plaats. De gelukkige winnaars gaan met een leuk prijsje naar huis.

De lezingen worden georganiseerd door Gonny Sleurink en Margreet ten Hove. Hebt u een idee: meld het dan bij 1 van hen (tel: zie bestuur.)

Locatie: Zalencentrum De Leuke Hanzestad, IJsseldijk 12, 8261 LK Kampen, Aanvang 20.00 uur.

Leden en huisgenoten: gratis, niet-leden: € 4,-

Op de kerstavond is de entree voor niet-leden € 5,-

Voor data, zie ook 'Agenda'.

U bent harte welkom!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Programma 2017 / 2018

19 FEBRUARI 2018,

Van IJsheiligen en Donderglazen, door Peter Paul Hattinga Verschure

Een PowerPoint-voorstelling over zelf weervoorspellen aan de hand van volksweerkunde en huis-, tuin- en keukeninstrumenten.

Het weer bepaalt voor een groot deel het doen en laten van ons mensen. Dat is vandaag de dag zo, en dat was vroeger nog veel meer het geval. De oogst, en dus leven en welzijn hingen er van af. In de zeventiende eeuw werden weerinstrumenten als barometer en thermometer uitgevonden. Men ging het weer allengs meer begrijpen als een onderdeel van de natuur. En dat het weer ook min of meer te voorspellen was.

Op het platteland had men zo zijn eigen ervaring met het onberekenbare weer. Daar kende men uit overlevering allerlei weerrijmpjes, ontstaan door ervaring met gedragingen van dieren, planten, en verschijnselen aan de hemel. Heel wat van die gezegden blijken dan ook niet geheel uit de lucht gegrepen te zijn en best nog wel eens goed uit te komen.

Behalve aan die volksweerkunde schenken we aandacht aan huis-, tuin- en keukenmiddelen om zelf het weer te kunnen voorspellen, van donderglas en weerhuisje tot barometer en hygrometer.

In deze presentatie met fraaie dia’s komen diverse oude weerrijmpjes en huisinstrumenten aan de orde. Maar ook moderne media komen aan bod. De spreker geeft uitleg hoe al die hulpmiddelen voor iedereen van nut kunnen zijn. Historie, volkscultuur en wetenschap gaan in deze leuke en boeiende lezing hand in hand. Er is uiteraard gelegenheid tot het stellen van vragen.

13 MAART 2018 MARTJE VAN DEN BOSCH-DEMEN

“KLEUR IN DE TUIN”

Elk mens beleeft kleuren anders. De één vindt een tuin met oranje bloemen opwekkend, de ander vindt het te druk. De beleving zegt iets over de persoon en over de tuin. Op beide kanten wordt ingegaan. Zo bespreken we kleurvoorkeuren en waar deze mee samenhangen. Wie houdt er van rood? Wie houdt er van blauw? Waar hangt dat mee samen? Ook gaan we in op de kenmerken van verschillende kleuren toegespitst op de tuin. Wat is het effect van paarse bloemen? Hoe lijkt een tuin groter? Elke kleur brengt zijn eigen sfeer en indruk met zich mee en in de conclusie gaan we in op de keuzes voor de tuin.

Hill Station Cameron - Blik op de Tuin no. 867
De omgekeerde wereld