Nazomeren op Tuinenreis naar België;

1 en 2 september 2010

De bus vertrok om 07.45 uur vanuit Veenendaal met een flink aantal mensen die allen liefhebbers van tuinen bekijken waren. 7 leden van onze tuinclub gingen ook mee.

Wim Willemsen had een heel goed programma in elkaar gezet. Helaas zat zijn been in gips en de krukken en rolstoel gingen ook mee. Gerda Faaij was onze reisleidster. We werden goed voorbereid door haar voor we bij de tuinen aan kwamen.

Onze eerste tuin, die we bezochten was van Laura Dingemans in Heerle. Een prachtige tuin rondom het huis met slingerpaadjes door borders op kleur. Verschillende tuinkamers met elk een eigen thema. In de kleine kwekerij aan huis werden al gauw onze eerste planten gekocht.

Via de Westerscheldetunnel naar Lembeke. Daar bezochten we de tuin “Den Bosrand”. Een creatieve wandeltuin vol verrassingen en gezellige hoekjes. Ook hier werden planten gekocht uit het kwekerijtje. De berging onder in de bus werd al een stuk voller met planten.

Hierna na bezochten we Arboretum ’t Leen in Eeklo. Dit is één van de mooiste “domeinen”, die België rijk is. Er staan meer dan 7500 planten en cultivars, allemaal voorzien van naamkaartjes.

José de Buck gaf ons een rondleiding. Hij wist ontzettend veel te vertellen over de planten die er stonden. Zo kwam ik er ook achter wat de “Japanse vlieg” was. Die komt op het ogenblik veel voor op Viburnums en Rhododendrons en vooral op de oudere planten.

Overnachten deden we in Deinze.

De volgende dag vertrokken we naar de tuin van Chris Ghyselen in Beernem. De voortuin bestond uit 2 tuinkamers: een vijver- en een bordertuin, die gescheiden werden door een laantje van buxesvormen. Vanuit de achtertuin heb je uitzicht over de kleurrijke, lange border naar de grassentuin met zwemvijver en het bos erachter.

Daarna bezochten we de tuin van Maurice Vergote in Oostkamp. Deze voormalige vasteplantenkweker heeft op zijn oude kwekerij een landschapstuin aangelegd, met de nadruk op de vasteplantenborders. De laat bloeiende vaste planten waren op hun hoogtepunt. Prachtig was dit en zo kleurrijk.

Tot slot gingen we naar de Vasteplantenkwekerij van Jan Spruyt in Buggenhout.

Hier werd na uitleg van Nick Spruyt gretig planten gekocht. Onder in de bus was het al zo vol van de planten, zodat de rest van de planten in de bus moesten worden vervoerd.

We hebben deze dagen genoten en we verheugen ons op een volgende tuinenreis.

Lia Haanappel

Klik op foto om deze te vergroten en klik daarna heen of terug met het < links of rechts > aan de kantlijn van de foto.

Hill Station Cameron - Blik op de Tuin no. 867
De omgekeerde wereld