Foto's

Paddenstoelenexcursie in het Roggebotsebos op 12-10-2013

Op 12 oktober stonden er 10 mensen op de parkeerplaats bij het Kabouterbos in het Roggebotsebos. We werden welkom geheten door de heer Menno Boomsluiter, een ervaren paddenstoelenkenner. Gedurende 2 uur hoorden we en zagen we van alles over de paddenstoelen. Ze zijn in 3 groepen te verdelen: paddenstoelen die samen met bomen leven, de boom geeft suikers aan de paddenstoelen en deze geven weer stikstof en fosfor aan hen terug, een groep die op dood hout leeft en een groep parasitairen , die het hout doden. Er zijn meer dan 8300 soorten en er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt. We leerden dat tegenover eetbare paddenstoelen altijd een soort staat, die er erg op lijkt, maar zeer giftig is.

De verspreiding van paddenstoelen gaat via de sporen, die tussen de plaatjes uitvallen, maar ook via de wind doordat ze vanuit de bovenkant verstuiven.

De welbekende stinkzwam heeft een vlieg nodig voor de verspreiding. We verbaasden ons over de verschillen in maat: goed zichtbaar tot alleen met een vergrootglas te zien. Ze groeien ook vaak onder of aan een bepaalde boomsoort. De judasoren groeien aan de vlier, maar de valse judasoren aan de populier. De mooiste namen kwamen voorbij: parasolzwam, muizenstaartje, oorlepelzwam, elfenschermpje, gekraagde aardster, witte kluifjeszwam en het brandnetelvulkaantje.

Na 2 uur hadden we slechts 350 meter afgelegd, maar we hebben er zeer van genoten. Na een kop warm drinken ging iedereen tevreden naar huis.

 

Klik op de foto om deze te vergroten.

 

meer

 

 

Klik op foto om deze te vergroten en klik daarna heen of terug met het < links of rechts > aan de kantlijn van de foto.

21
Jul
MALVACEAE
20
Jul
Volkstuin: oogsten en opruimen