OP DE GROENE TOUR DEEL 1: "NORMANDIË"

Maandag 10 februari hield Heleen Strikkers een lezing over Normandië en Ierland. Deel 1 beschrijft het gedeelte van haar prachtige lezing over Normandië.
Als u op de foto's klikt kunt u ze vergroot bekijken.

In juni 2018 maakten een aantal leden van Groei&Bloei Kampen een vierdaagse tuinenreis naar Normandië. Ze gingen met de bus richting Dieppe, een plaats aan Het Kanaal.. De meeste tuinen lagen in de omgeving van Rouen. Ook op de heenweg werd een tuin bezocht.

DAG 1

De eerste tuin die we bezochten was de Abbaye et Jardin de Vallovies.
Deze tuin ligt in de omgeving van Abbeville en is verdeeld in verschillende tuinkamers, rond een abdij die dateert uit de 18e eeuw. Men treft hier meer dan 3000 plantensoorten aan, opgesteld in verschillende kleurenthema's. Ook is er een rozentuin, een witte tuin en een watertuin met waterminnende planten.

Na de bezichtiging van deze tuin trokken we verder naar Dieppe aan de Kanaalkust, waar we steeds zouden overnachten en eten. Dat overnachten was prima, maar de Franse keuken had meer weg van de Franse slag. In Dieppe hebben Canadezen in augustus 1942 een landing uitgevoerd die totaal mislukte. Een monument herinnert er nog aan. Toevallig was er een koor met muzikanten uit Canada aanwezig voor een Europese tour. Zij brachten bij het monument enkele prachtige liederen ten gehore.

DAG 2

De tweede dag gingen we eerst naar "le Jardin de Valérianes"
Deze tuin begon ooit als een kleine privé-tuin, in Engelse stijl aangelegd met goed gevulde borders in mooie kleurencombinaties en met een grote plantencollectie. Onlangs is er een nieuw gedeelte aan de tuin toegevoegd, waar Aziatische invloeden terug te vinden zijn. In 2013 wonnen de eigenaars de award "the association of Parks and Garden of upper Normandy".

In de tuin was ook deze bijzondere plant te zien, waarvan niemand de naam wist. Maar Heleen iis er via de eigenaren van de tuin toch achter gekomen. Het is de Heliopsis Loraine Sunshine

U kunt de tuin nog eens op uw gemak bekijken via de volgende link:  Le Jardin de Valérianes

Daarna gingen we naar Rouen, de hoofdstad van Normandië. Het is een stad, gelegen aan de Seine waar veel oude gebouwen te bekijken waren. Het was ook heel mooi om de brug over te lopen en daar langs de Seine te wandelen. Daar waren Piet Oudolfachtige tuinen aangelegd. Dat zag er heel fraai uit.

Een stad bezoeken is leuk, maar het mooiste zijn toch de tuinen. Vanuit Rouen trokken we naar "le Jardin Agapanthe". Deze bijzondere tuin van Alexandre Thomas is altijd in beweging. Het is zijn persoonlijke laboratorium, waar hij kan blijven ontdekken en onderzoeken. Hij opent dan ook graag zijn deuren om nieuwsgierige bezoekers van over de wereld zijn tuinkunst te laten verkennen.Een hedendaagse tuin van ruim 9000 m2.. Kenmerkend is de sterke structuur met een doolhof van terrassen, muren, beekjes en vijvers. Samen vormen ze een opeenvolging van stemmingen.

DAG 3

Het was zover. Deze dag gingen we naar de beroemde tuinen van de impressionistische schilder Claude Monet in Giverny! Het was er gigantisch druk, maar door de geraffineerde beplanting had je daar nauwelijks erg in. Alleen in en rondom het huis was het erg druk. Zo druk, dat velen niet eens het huis zijn binnengegaan.
Monet woonde vanaf 1883 tot aan zijn dood in 1926 in Giverny. In de tuin voor zijn huis liet Monet bloembedden aanleggen als op een schilderspalet. Daarnaast creëerde hij vijvertuinen, waarin verschillende soorten waterlelies bloeien. Kenmerkend zijn de Japanse bruggetjes met blauwe regen en treurwilgen.
De vijvertuinen zijn van de rest van de tuin gescheiden door een weg. Om van de ene naar de andere kant te komen is een tunnel aangelegd.
Hieronder een aantal foto's van de tuinen.

Heleen liet ons ook geregeld schilderijen zien die Monet gemaakt had van een gedeelte van de tuin.

We hadden genoten van de tuin, maar er stond nog meer op het programma. Na wat gegeten te hebben gingen we naar "le Jardin d'Angélique". Een mooie privé-tuin met voor het huis een formele tuin en achter het huis een weelderige, romantische rozentuin met wel 2000 soorten!

En er stond nog een tuin op het programma. Ook een hele mooie en totaal verschillend van de andere. Het was "le Jardin Plume". Een bijzonder kleurrijke tuin waar veel gebruik wordt gemaakt van siergrassen. De tuin is geometrisch opgezet met vierkante vakken, omlijnd door buxushagen. Binnen de vakken hebben veel vaste planten, maar ook één- en tweejarigen, vrij spel en vormen een vrij en kleurrijk geheel. De tuin bevindt zich achter een oude boerderij en wordt omgeven door fruitbomen.

DAG 4

Het was weer tijd om naar huis te gaan. We hebben prachtige, zonnige dagen gehad, al moesten we wel ver reizen om de tuinen te bereiken, omdat ons hotel aan de kust lag en de tuinen meer in het binnenland. Op de terugweg bezochten we natuurlijk nog wel een tuin. En een hele mooie! Het waren "les jardins de Maizicourt". Niet alleen de tuinen waren mooi, maar het hele stadje was prachtig beplant met bloemen.Dit is gebeurd met behulp van de eigenaresse van het landgoed, Catharine Guevenoux. De foto hieronder is gewoon langs de weg gemaakt.

"Les Jardins de Maizicourt" is een opmerkelijk landschapspark, welke in 2006 werd bekroond met een nationale prijs voor de fraaiste tuin van heel Frankrijk. Deze romantische tuin met exotische invloeden is met veel fantasie aangelegd. De tuin, die is aangelegd op 10 ha, ligt rondom een klein kasteeltje uit de 18e eeuw.

En zo kwam een einde aan een schitterende tuinenreis en ook aan het eerste deel van de lezing van Heleen Strikkers. Er volgde applaus en een pauze.