Kampen

Na de pauze met verloting ging Heleen verder met haar lezing. We reisden nu naar het groene Ierland. Dat groen is niet verwonderlijk, want tijdens de reis van Heleen met haar man regende het overvloedig. Zij bezochten tijdens deze reis het westelijke gedeelte van Ierland.

Als je de Wild Atlantic Trail volgt, die langs de westkust loopt dan zie je de prachtigste landschappen. Tijdens het wandelen moet je altijd uitkijken want een pad houdt soms zomaar op. En overal liggen stenen. Die worden gebruikt om muurtjes van te bouwen, maar er liggen er zoveel! Het is moeilijk om daar voedsel  te verbouwen!

Wat opviel in Ierland waren de talloze gunnera’s, gaspeldoorns, fuchsia’s en rododendrons. Die rododendrons worden zelfs beschouwd als onkruid! 

In Ierland zijn vele mooie meren. Een tochtje op zo’n meer maken is adembenemend. En als er dan ook een kapelletje op een eiland in zo’n meer staat, dan is dat een prachtige locatie om te trouwen. En dat gebeurt dan ook veelvuldig.

Heleen bezocht natuurlijk ook tuinen in Ierland. Door het milde klimaat waar het ’s winters zelden vriest ( lijkt Nederland wel) is het ideaal om ook niet winterharde planten te gebruiken. Een schitterende tuin is Ilnacullin, een verzamelaarstuin van 1 ha. Veel voorkomende, maar ook zeldzame vaste planten, heesters en bomen ziet u daar in grote verscheidenheid.

In Ilnacullin vindt u de Nationale plantencollectie Helianthemum ( zonneroosjes)  Prachtig is de tempel met de blauwe regen. Ook mooi is “the walled garden”. Hier is het klimaat nog wat milder door de beschutting van de muren.

In Ierland heb je ook veel “Forest Parks”. Heleen heeft oa een bezoek gebracht aan  het "Glanteenassig Forest Park". Dit 450 ha grote park ligt aan de voet van de Slieve Mish mountains . De twee prachtige meren “Loughs Slat” en “Lough Caum” zien er zeker in het ochtendlicht bijna magisch uit.

Heleen vertelde nog veel meer, maar zo krijgt u toch een indruk van dit prachtige eiland.
Aletta bedankte Heleen voor de prachtige lezing en sloot de avond af.