Verslag lezing over bijen

Op 14 oktober 2019 hadden we een lezing over bijen in De Leuke Hanzestad.

Herman Martens en Wim Selles van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging vertelden ons alles over het bijenleven en het houden van bijen. Hierbij gebruikten zij een diapresentatie en hadden ze allerlei materialen meegenomen.
Hieronder het verslag van deze geslaagde avond.

De vereniging groeit goed de laatste jaren, zowel jong als oud treden toe tot de vereniging.

De vereniging draagt bij aan de bevordering van de bijenteelt zowel voor kastbijen als voor solitaire bijen. Het is duidelijk merkbaar dat er meer aandacht is voor bijen en hun belangrijke bijdrage aan de natuur.

Er zijn wel 20.000 verschillende soorten bijen. Er zijn 3 groepen: Koninginnen, werksters en darren.

De koningin legt 1000 eitjes per dag. Wanneer zij is bevrucht door de dar, dan sterft de dar.

Een bij kan ongeveer 5 km rond zijn korf vliegen. Maximale vliegsnelheid is
40 km/u.

Voor 1 potje honing moet de bij ongeveer 1 keer de wereld rondvliegen.

Er volgt een uitgebreide uitleg over het verschil tussen bijen en wespen. Zij zijn beide, evenals libellen, vliesvleugeligen. D.w.z dat je door de vleugels heen kunt kijken.

Honing, Was en Propolis.
Honing is gezond en toepasbaar voor veel kwalen en ongemakken zoals een pollenallergie en kriebelhoest. Maar je kunt het ook gebruiken op brandwonden.

Naast honing en was in de bijenkasten vindt je er ook Propolis. De bijen gebruiken dit middel in de kieren in de kasten te dichten en voor desinfectie.
Propolis komt vooral voor op populieren en kastanjes (kleefstof).

Roofmijten komen ook in alle bijenkasten voor en moeten echt drastisch worden bestreden anders sterft een bijenvolk binnen 3 jaar.

Naast de bijenkasten en korven worden ook alle gereedschappen van een Imker getoond.

Bijen moeten op de dag nauwkeurig de bloesems bij een fruitteler bestuiven.
Er bestaat dus een nauwe relatie tussen de imkers en de kwekers.

Tip: word je door een bij gestoken, krab de angel er dan met je nagel uit en wrijf over de plek met een weegbreeblad (of een ander blad) dan heb je er het minst last van.
Tevens krijgen we tips over het maken van bijenhotels.

Om te onthouden: Imkerdag 2020: 11 en 12 juli