SCHOTLAND

Maandag 16 december was onze kerstbijeenkomst.
Er waren ruim 50 mensen aanwezig in de zaal. Een deel hiervan is lid van de vereniging voor (amateur) natuurfotografen.

Natuurfotograaf Anton Sollie, ondersteund door technicus Bert Visser, hield deze avond  een prachtige lezing over Schotland.
Hieronder het verslag van deze avond. Opmerking: omdat het te donker in de zaal was om foto's van de lezing te maken ziet u bijpassende foto's die van het internet gehaald zijn. Zo krijgt u toch enigszins een indruk van deze zeer geslaagde avond.

Alie opent de bijeenkomst met een welkomstwoord voor iedereen en speciaal voor Anton Sollie.

Het licht gaat uit en Anton neemt ons mee naar de bijzondere wereld die Schotland heet.
Hij toont ons prachtige natuurfoto’s van landschappen, vogels, dolfijnen, herten en weiden vol Blue Bells.

Hij begint zijn tocht in het stadje Oban (met een mooie vuurtoren) op het eiland Mull. We zien dolfijnen en Jan van Gents in beeld.
Vervolgens neemt hij ons mee naar het eiland Skye. Het stadje Portree toont kleurrijke huizen in roze, blauw en geel.
Skye heeft een ruw landschap wat is ontstaan door forse aardverschuivingen.

Er bovenuit steekt “The Old man of Storr”, een rots van 40 meter hoog die lijkt op een vinger die omhoog wijst. Anton beschrijft de moeite die hij heeft moeten nemen om een foto van deze rots te maken bij opkomende zon.
Onder zijn foto’s heeft hij soms muziek. Eén muziekstuk valt bijzonder op en dat is “Fingals cave” van Felix Mendelssohn. Prachtig.
Als u deze muziek wilt beluisteren klik dan op de volgende link:  https://www.youtube.com/watch?v=zcogD-hHEYs

Dan is het PAUZE en vindt de verloting plaats van de kerststukjes. Tuincentrum Palland heeft de prijzen prachtig ingepakt.

Na de pauze gaat Anton verder met het tonen van de mooiste foto’s van Skye. We zien het vissersdorpje Applecross, idyllisch gelegen aan een baai. Anton toont ons zijn overnachtingsplaats. Hij overnacht in een klein bruin tentje midden tussen de onderwerpen die hij fotografeert. Dan kan het voorkomen dat de herten aan je tent lopen te snuffelen, zoals hij vertelt.
Hij laat ons zien hoe het tijdens een wedstrijd in schapenhoeden toegaat. Hij is een fan van de schattige Bordercollies.

En dan, na al die prachtige foto's die we al gezien hebben,  een schitterend slotaccoord:  het kasteel Eilean Donan in de ondergaande zon.
Het was prachtig.